Ρίγος

11/24/2015

Συνέντευξη με την Νεφέλη, συγγραφέα του "Όταν όλα αλλάζουν"Η Νεφέλη μας έδωσε συνέντευξη και μας μίλησε για εκείνη, για την ιστορία της αλλά και για το μέλλον... 

Απολαύστε τη!!!Γεννημένη στα Ιωάννινα στις 4 Ιανουαρίου του 1999, η Νεφέλη Ιωάννου είναι μαθήτρια της Β' Λυκείου. Κατάγεται από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας αλλά μένει στα Ιωάννινα. Αν και βιβλιοφάγος από μικρή, δεν της είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να συγγράψει κάτι δικό της. Μέχρι τον Απρίλιο του 2015, όταν έγινε μέλος στο Wattpad, με μοναδικό αρχικό σκοπό την ανάγνωση βιβλίων. Σύντομα όμως, ο αρχικός σκοπός άλλαξε.


Ονειροπόλα από μικρή, συνήθιζε να δημιουργεί στο μυαλό της φανταστικές ιστορίες, μέχρι που μια μέρα, εντελώς αυθόρμητα και ξαφνικά αποφάσισε να μοιραστεί το πιο πρόσφατο δημιούργημα της φαντασίας της! Έτσι, στις αρχές Απριλίου δημοσίευσε για πρώτη φορά στο Wattpad το βιβλίο της "Όταν όλα αλλάζουν" που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές όσο περνάει ο καιρός στην κατηγορία του "Εφηβική Φαντασία", κατέχοντας τις πρώτες θέσεις. Όλο το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από τη μεγάλη της αγάπη, το ποδόσφαιρο, για αυτό και ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την πρωταγωνίστριά της, Άρια.
 Η επιτυχία του μη ολοκληρωμένου ακόμα, πρώτου της βιβλίου την κάνει να ονειρεύεται ότι μια μέρα στο μέλλον, θα καταφέρει να εκδόσει το δικό της κανονικό βιβλίο και μα ασχοληθεί με τη συγγραφή ερασιτεχνικά ή ως δεύτερο επάγγελμα, μιας και το μεγάλο της όνειρο είναι να γίνει δημοσιογράφος!
Γνωρίζει Αγγλικά -επιπέδου Proficiency- και Γαλλικά -επιπέδου Β2-, στο πρόσφατο παρελθόν έχει κάνει σπουδές πιάνου για τεσσεράμισι χρόνια, έχει ασχοληθεί με το στίβο -όπου διακρίθηκε αρκετές φορές σε τοπικό επίπεδο στο αγώνισμα της αντοχής- και ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο.
Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών εδώ και δώδεκα χρόνια, ενώ λατρεύει το θέατρο και είναι μέλος στη θεατρική ομάδα του σχολείου της. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές μαθητικές εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, με πιο σημαντική διάκριση την κατάκτηση της πρώτης θέσης με την ομάδα της στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Γαλλοφωνιάς και δύο φορές της τρίτης θέσης στον ίδιο διαγωνισμό. Έχει επίσης πάρει μέρος στο Επιστημονικό Μαθητικό Συνέδριο ACSTAC του Κολλεγίου Ανατόλια, με ομαδική εργασία που εγκρίθηκε και παρουσιάστηκε σε κοινό.


Διαβάζοντας το βιογραφικό σου εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι είσαι πολυάσχολο κορίτσι. Πώς τα προλαβαίνεις όλα;

Η αλήθεια είναι ότι όντως έχω φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά πάντα έθετα προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητά μου είναι φυσικά το σχολείο, αλλά φροντίζω ώστε να μου μένει ελεύθερος χρόνος για να ασχολούμαι και με πράγματα που μου αρέσουν και με ευχαριστούν, όπως για παράδειγμα το γράψιμο.

Η ιστορία σου, αναφέρεται εκτενώς στο θέμα του ποδοσφαίρου και τις εφηβικές ομάδες. Οι πληροφορίες που μας δίνεις φαίνονται τόσο αληθινές  που με κάνει να αναρωτιέμαι, πώς ξέρεις τόσα πολλά για αυτό το άθλημα αλλά και το τι συμβαίνει μέσα στους συλλόγους ;  Έχεις παίξει κι εσύ σε κάποια ομάδα όπως η Άρια;

                Όχι, δεν έχω παίξει σε κάποια ομάδα, απλά μπορώ να φανταστώ πώς λειτουργούν οι σύλλογοι. Αλλά όταν ξεκίνησα να γράφω αναζήτησα κάποιες πληροφορίες για να μπορέσω να κάνω την ιστορία να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική. Αν και φυσικά δεν γίνεται να παίζουν και αγόρια και κορίτσια στην ίδια ακαδημία, αλλά καταλαβαίνετε ότι αλλιώς δεν θα μπορούσε να σταθεί η ιστορία. Εξάλλου, ανήκει στην Εφηβική Φαντασία, οπότε όλα τα γεγονότα είναι φανταστικά!


Έχεις ορίσει κάποιο συγκεκριμένη στιγμή που γράφεις πχ μία φορά την εβδομάδα ή όταν σου έρθει η έμπνευση; Μπορεί κάποιος να σε πετύχει να γράφεις την ώρα ενός βαρετού μαθήματος;

Έχω ορίσει μέρα που θα δημοσιεύω και είναι η Κυριακή, αφού το Σαββατοκύριακο έχω περισσότερο χρόνο. Οπότε όταν βρίσκω χρόνο μέσα στην εβδομάδα γράφω και αν τύχει να ολοκληρώσω το κεφάλαιο το ανεβάζω νωρίτερα. Σε ώρα μαθήματος δύσκολα, γιατί δεν γράφω και χειρόγραφα, αλλά μπορεί να σκέφτομαι τη συνέχεια ανά πάσα στιγμή.


Ποιοι είναι  οι αγαπημένοι σου συγγραφείς και ποιοι σε έκαναν να θέλεις κι εσύ να γράψεις; Πιστεύεις ότι το στυλ γραφής σου θα μπορούσε να θεωρηθεί παρόμοιο με κάποιου γνωστού συγγραφέα;

Τα πρώτα βιβλία που διάβαζα μικρή ήταν του Ευγένιου Τριβιζά. Τα έβρισκα πολύ διασκεδαστικά και ήταν γραμμένα με πολλή φαντασία. Ως έφηβη διάβαζα πολύ βιβλία της Ζωρζ Σαρή και της Λότης Πέτροβιτς – Ανδροτσοπούλου. Το βιβλίο όμως που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και κίνητρο για να γράψω αυτήν την ιστορία, ήταν αυτό της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλης «Πριν από το τέρμα». Όχι, δεν πιστεύω ότι μπορεί το στυλ γραφής μου να παρομοιαστεί με κάποιου συγγραφέα, όχι γνωστού τουλάχιστον. Για παράδειγμα έχω διαβάσει βιβλία έφηβων ξένων συγγραφέων και με αυτούς ναι, ίσως έχω κάποια κοινά σημεία. Ελπίζω κάποια στιγμή, όμως, να φτάσω σε σημείο να να μπορώ να συγκριθώ έστω και στο ελάχιστο με κάποιον διάσημο συγγραφέα της χώρας μου!

Οι γονείς σου και οι φίλοι σου ξέρουν ότι γράφεις; Αν ναι, έχουν διαβάσει την ιστορία σου; Τι σου λένε;

Στην αρχή το ήξεραν ελάχιστοι, κάποιες φίλες μου μόνο. Οι περισσότεροι το έμαθαν πριν λίγες μέρες, αφού η ιστορία είχε αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και αφού δημοσιεύτηκε το πρώτο αφιέρωμα. Τα σχόλια από όσους την έχουν διαβάσει είναι πολύ ενθαρρυντικά και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό! Ελπίζω κάποια μέρα να τους δικαιώσω και ευχαριστώ πολύ όλους όσους πιστεύουν σε εμένα, τους γονείς μου, τους φίλους μου, τον αδερφό μου και τους καθηγητές μου!

Πώς ανακάλυψες το wattpad?  Ήταν δύσκολη ή εύκολη απόφαση να αρχίσεις να δημοσιεύεις κάτι δικό σου;

Μία πολύ καλή μου φίλη, μου το πρότεινε για να διαβάσω μια ιστορία. Βλέποντας ότι τα περισσότερα έργα ήταν από ερασιτέχνες αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγώ. Ήταν απόφαση της στιγμής περισσότερο και δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Δεν ήταν κάτι που έκανα με πίεση για αναγνώριση ή κάτι παρόμοιο. Απλά ξεκίνησα να γράφω για εμένα, άλλο που τελικά αγκάλιασαν πολλοί αναγνώστες την ιστορία μου.
Πες μας λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας σου. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους; Βλέπεις να έχουν περάσει στοιχεία από οικεία σου πρόσωπα σε εκείνους, έστω κι αν αυτό μπορεί να έχει γίνει ίσως άθελα σου; Εσύ έχεις κάποια σχέση με την Άρια;

Η κύρια πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Άρια. Πρόκειται για μια δυναμική έφηβη, που διαφέρει αρκετά από τα κορίτσια της ηλικίας της. Μέσα από το ποδόσφαιρο, τη μεγάλη της αγάπη, έχει μάθει να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία στη ζωή της και ίσως έχει γίνει σκληρή, παραπάνω από όσο θα έπρεπε για την ηλικία της. Είναι τρομερά φιλόδοξη και αυτό κάποιες φορές λειτουργεί αρνητικά για αυτήν και σε συνδυασμό με τον εγωιστικό χαρακτήρα της μπλέκεται κάποιες φορές σε προβλήματα και αναγκάζεται να υποστεί τις συνέπειες.

Ο Άγγελος, είναι το αγόρι της Άριας. Μεγάλο του χαρακτηριστικό, η
αμοιβαία και ανιδιοτελής αγάπη που τον δένει με την Άρια από μικρό παιδί! Είναι ίσως ο πιο συμπαθητικός χαρακτήρας της ιστορίας και στην πορεία θα κερδίσει ακόμα περισσότερο τους αναγνώστες, όταν θα αρχίσει έμμεσα να γίνεται το θύμα της
ιστορίας.
Όσον αφορά τον Άλεξ, είναι το κλασσικό «κακό» αγόρι! Αλαζόνας, εγωιστής και φιλόδοξος, είναι πολύ εχθρικός αρχικά με την Άρια και της φέρεται υποτιμητικά. Υπάρχει όμως κάτι που τους ενώνει και εξαιτίας αυτού πρέπει να συνεργαστούν. Το ποδόσφαιρο, φαινομενικά, είναι το μόνο τους κοινό, όμως στην πορεία ανακαλύπτουμε ότι μοιάζουν πολύ και σαν χαρακτήρες.
Τέλος, ο Άρη, παιδικός φίλος της Άριας, είναι ένας από τους πιο ευχάριστους και
εύθυμους χαρακτήρες. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Άρια και γενικότερα τον δένει μαζί της μια ιδιαίτερη σχέση που προσδίδει πάντα μια ευχάριστη νότα στην ιστορία.

Η ιστορία σου περιλαμβάνει κάποιο ηθικό δίδαγμα ή κάποια ιδέα που θα ήθελες να περάσεις;

Είναι περισσότερο ένα εφηβικό μυθιστόρημα, οπότε δεν μπορώ να πω ότι στόχος ήταν να περάσω κάποιο ηθικό δίδαγμα. Όμως τα μηνύματα που θέλω να περάσω είναι δύο. Το πρώτο είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αντρικό άθλημα και ότι πρέπει να δίνονται ισότιμες ευκαιρίες και στις γυναίκες. Το δεύτερο αφορά τους στόχους που βάζει κάποιος και προσπαθεί με κάθε μέσο να τους επιτύχει. Περισσότερο αυτό θα φανεί στο τέλος της ιστορίας, αλλά από την αρχή ακόμα βλέπουμε το πάθος της Άριας να φτάσει στην κορυφή και δεν τα βάζει ποτέ κάτω, ακόμα κι όταν αναγκάζεται να παίξει σε εχθρικό έδαφος ή όταν περιθωριοποιείται από τον προπονητή της. Όμως στο τέλος, που θα δει όλα της τα όνειρα να πραγματοποιούνται, θα λάβει την μεγαλύτερη ικανοποίηση και  ανταμοιβή  για όλο τον κόπο και τη συνεχή προσπάθειά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Η ιστορία έχει ήδη πολλά κεφάλαια. Κάποια στιγμή θα πρέπει δυστυχώς να τελειώσει. Ξέρεις από τώρα ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας;

Φυσικά, έχω αποφασίσει για την κατάληξη της ιστορίας, η οποία δεν θα αργήσει και πολύ. Απομένουν περίπου δεκαπέντε με είκοσι κεφάλαια για την ολοκλήρωσή. Δεν μπορώ να αποκαλύψω από τώρα το τέλος, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους όλους τους αναγνώστες. Είμαι όμως της άποψης ότι δεν μπορούν όλες οι ιστορίες να έχουν happy end, όχι τουλάχιστον σε όλους τους τομείς της ζωής κάποιου. Επομένως διάλεξα και για τη δική μου ιστορία κάτι ανάλογο. Στο τέλος πιστεύω ότι παρά την αρχική τους απογοήτευση και οι περισσότεροι αναγνώστες θα συμμεριστούν την άποψή μου.


Έχεις σκεφτεί ποια θα είναι η επόμενη ιστορία που θα γράψεις; Αν ναι θέλεις να μας πεις λίγα πράγματα για αυτή;

Γενικά έχω πολλές ιδέες, αλλά ο χρόνος μου είναι περιορισμένος. Σκέφτομαι για μια ιστορία αρκετά μικρότερου μήκους και σε λίγο διαφορετικό στυλ, επίσης όμως Εφηβικής Φαντασίας. Πρόκειται για ένα έφηβο κορίτσι, τη ζωή του οποίου θα σημαδέψει ο θάνατος του πατέρα της. Η αλήθεια είναι ότι είχαν ελάχιστες επαφές τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του χωρισμού των γονιών της, το δεύτερο γάμο του πατέρα της και την εγκατάστασή του πολλά χιλιόμετρα μακριά. Το ταξίδι για την κηδεία μοιάζει για αυτήν αγγαρεία, όμως τελικά θα αποκτήσει έναν νέο φίλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και θα ανακαλύψει επίσης πολλά πράγματα από το παρελθόν, που θα την κάνουν να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε μέχρι στιγμής τη ζωή.


Θυμάσαι ποιο ήταν το πρώτο σχόλιο που έλαβες στο wattpad για την ιστορία σου;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Εξάλλου στην αρχή ήταν ελάχιστα τα σχόλια, όμως ρίχνοντας μια ματιά ανακάλυψα ότι το πρώτο σχόλιο είναι από μια κοπέλα, την Ελευθερία, και αναφέρει το εξής: «Εντάξει, τέλειο!» Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση για ό,τι είχα γράψει κάτι καλό, που τότε δεν ήταν, παρά μόνο ένα κεφάλαιο! Την ευχαριστώ πολύ, λοιπόν.

Έχεις πολλούς θαυμαστές που ακολουθούν την ιστορία και κατ’επέκταση εσένα. Πες μας ένα καλό σχόλιο που θυμάσαι και ένα αρνητικό σχόλιο αν υπάρχει.

Το πρώτο σχόλιο που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν από μία αναγνώστρια η οποία έγραψε κάτω από ένα κεφάλαιο ότι αν δούλευε σε εκδοτικό οίκο, θα ήταν το πρώτο βιβλίο που θα πρότεινε για έκδοση! Με είχε ξαφνιάσει τόσο πολύ, ιδιαίτερα επειδή ήταν ακόμα στα πρώτα κεφάλαια. Όσο για αρνητικό σχόλιο, δεν θυμάμαι να έχω λάβει κάποιο, εκτός από κάποιες παρατηρήσεις για μερικές ασάφειες που υπήρχαν, οι οποίες μπορεί να άγχωσαν στην αρχή, αλλά σύντομα είδα πόσο καλό μου έκανε το να τις ακολουθήσω.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ελληνική ή ξένη ιστορία στο Wattpad?

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να διαλέξω! Αλλά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τις εξής: «Το πιο σωστό μου λάθος», «My bad boy», «Γκολ στον έρωτα» και «Στοίχημα; Στοίχημα!» που ήταν και η πρώτη ιστορία που διάβασα. Σίγουρα ξεχνάω και πολλές άλλες αξιόλογες ιστορίες και ζητώ συγγνώμη στους συγγραφείς τους.

Σε ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας παραχώρησες! Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις στους φανατικούς θαυμαστές σου;


Εγώ ευχαριστώ για όσα έκανες για εμένα και για τον χρόνο που αφιέρωσες στην ιστορία μου! Σε όλους αυτούς που με στηρίζουν διαρκώς θέλω να πω απλά ένα τεράστιο ευχαριστώ, γιατί χωρίς την στήριξή τους, αυτή η ιστορία ίσως να μην ολοκληρωνόταν  ποτέ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, και υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο στα κεφάλαια που απομένουν.Βρείτε την ιστορία της Νεφέλης εδώ!!!

Επιμέλεια άρθρου-συνέντευξη : Σκουρλά Αμαρυλλίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments System

Disqus Shortname

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Συνέντευξη με τον Chari Mavro

Ο Χάρης Μαύρος δημιουργός της ιστορίας  DILEMMA  που έχει συγκεντρώσει πάνω από 42.000 αναγνώσεις και 5.000 ψήφους μίλησε στην Σοφία...

Popular Posts